Редис на будь-який смак: Вирощування та догляд

14.03.2024

Редис на будь-який смак: Вирощування та догляд

Редиска - це однорічна рослина, овоч із сімейства Капустяні, улюблений багатьма за свій смак і корисні властивості. Коренеплоди редиски, залежно від сорту, бувають округлої або довгастої форми, всередині вони білі та соковиті, з легким гострим смаком.

Вирощувати редис можна як у відкритому ґрунті, так і в тепличних умовах. Як правило, за один сезон можна встигнути зібрати кілька її врожаїв. Для цього необхідно правильно вибирати посадковий матеріал і дотримуватися основних рекомендацій з вирощування редиски.

Редис найчастіше вживають у їжу в сирому і свіжому вигляді. Він чудово підходить для різних овочевих салатів, добре поєднується з іншими овочами та зеленню. У деяких азіатських країнах редиску засолюють і консервують, таким чином її можна вживати навіть не в сезон, взимку.

Терміни посіву редиски

Як і коли можна посадити редис, що б отримати якісні коренеплоди?

Для того, щоб виростити гарний урожай редиски, слід дотримуватися основних термінів її посадки. Росте цей овоч дуже швидко, залежно від сорту, від моменту його посіву до збору врожаю може пройти 20-30 днів.

Посів редиски у відкритий ґрунт можна проводити з початку березня до кінця червня. Уже за +1-+2С рослина починає сходити, але для формування коренеплоду середньодобова температура має бути в межах 16 - 18С.

Ранньою весною найкраще садити редиску під плівку або в теплицях. Такі захисні конструкції захистять овоч від можливих заморозків і прискорять отримання першого врожаю.

Як не помилитися із сортом редиски?

Як вирощувати редис і отримувати завжди прогнозований і своєчасний урожай? Для цього насамперед необхідно правильно вибрати сорт і купити якісне насіння.

Всі сорти редиски, представлені на нашому сайті, добре ростуть в Україні, їм підходить наш ґрунт і кліматичні умови. Відрізняються сорти редиски насамперед періодом дозрівання:

  1. Ранні сорти, наприклад Жара, Вайт Брекфаст, Злата, Ранній червоний, Сора, Французький сніданок  Термін дозрівання ранніх сортів коливається від 23-25 днів. Ранні сорти редиски цінуються за прекрасні смакові якості, помірну гостроту. Вони, як правило, добре переносять транспортування і зберігання. 

  2. Середньо-ранні (термін дозрівання 25-28 днів): Червоний з білим кінчиком, Великодні яйця. ССорт "Червоний з білим кінчиком" можна садити у відкритий ґрунт від самого початку весни, він може витримувати невеликі заморозки та рости навіть за низьких температур. Сорт "Великодні яйця" відомий своїм оригінальним зовнішнім виглядом, різнокольоровими плодами, якими можна прикрашати святковий стіл. 

  3. Скоростиглі (термін дозрівання 18-20 днів): 18 днів, Новіред, Блискавка, Гравець. Такі сорти редиски ростуть найшвидше, менш ніж за три тижні після посіву насіння в ґрунт ви зможете отримати врожай. І якщо сіяти овоч щотижня, можна цілу весну і літо насолоджуватися його смаком, або ж заробляти на продажу коренеплодів.

Особливості вирощування редиски

Виростити редиску з насіння дуже просто і зовсім не складно. Цей овоч не вибагливий і може навіть переживати невеликі заморозки без шкоди для майбутнього врожаю.

Місце для посіву редиски слід вибирати не дуже сонячне, на нього половину дня має падати тінь. Також не варто його садити в занадто щільний, важкий ґрунт. Землю під його посадку слід якісно перекопати, очистити від бур'янів, розпушити та удобрити перегноєм або компостом.

Якщо ваш ґрунт важкий і глинистий, його рекомендується розбавити органікою і піском.

Правила посіву редиски:

  • рекомендована відстань між грядками: 15-20 см одна від одної;
  • насіння необхідно садити на глибину 3 см, на відстані 5-7 см одне від одного;
  • якщо ви посіяли редиску більш густо, після її сходів вам буде потрібно прорідити грядки;
  • перед посадкою насіння грядки необхідно якісно пролити водою.

При посадці редиски ранньою весною її рекомендується накривати плівкою або агроволокном для збереження тепла і захисту від заморозків. Після появи перших сходів такий захист слід відразу ж прибирати.

Овоч необхідно постійно і регулярно поливати. Він не любить посухи. За недостатнього поливу плоди можуть ставати гіркими, жорсткими та не виростати необхідного розміру, хворіти. Також категорично не можна допускати утворення твердої кірки на поверхні ґрунту. Для цього слід землю розпушувати після кожного поливу.

popular productКорисні матеріали